{ "title": "Bebeklerde Böbrek Büyümesi", "image": "https://www.buyume.gen.tr/images/bebeklerde-bobrek-buyumesi.jpg", "date": "20.01.2024 16:15:49", "author": "Aycan ÇATAK", "article": [ { "article": "Bebeklerde böbrek büyümesi, genelde anne karnında tespit edilebilen bir durumdur. Anne bebeğine hamileyken kadın doğum doktoru tarafından ultrasonda fark edilebilen bir durumdur. Kimi zaman kadın doğum doktorları bunu fark etmeyebilir, böyle durumlarda annenin rutin olarak gittiği ayrıntılı ultrason kontrollerinde radyoloji doktoru da fark etmiş olabilir. Bebeklerde sıklıkla karşılaşılabilecek bir durumdur. Ülkemizde yaklaşık olarak her 300 bebekten biri böbreğinde büyümeyle dünyaya geliyor. Özellikle erkek bebeklerde daha sık rastlanmaktadır.

Bebeklerde böbrek büyümesi, böbreğin fazla geliştiği anlamında değildir. Böbrek büyümesi, böbreklerdeki idrar taşıma sisteminde genişleme olduğu anlamına gelir. Bir diğer adı da hidronefroz ya da böbrek genişlemesidir. Bunun pek çok nedeni olabilmektedir. Bunlarda bazıları; böbrekten mesaneye giden idrar kanalında tıkanıklık veya daralma, mesaneye giriş kısmında darlık, bebeğin idrar yapmasında yaşadığı zorluk veya tıkanıklık. Bunun dışında mesaneye gelen idrarın bazı nedenlerden dolayı böbreklere geri kaçması bir diğer adıyla böbrek reflüsüdür.

Bebeklerde böbrek büyümesinin geneli anne karnında veya doğumdan hemen sonra düzelmektedir. Eğer bu durum anne karnında tespit edilmişse, doğum gerçekleştikten hemen sonra bir çocuk doktorunun veya çocuk nefrolojisi uzmanının bebeği muayene etmesi gerekmektedir. Bebek düzenli olarak takibe alınarak böbreklerdeki büyümenin devam edip etmediği gözlenmelidir. Bu takip ultrason yardımıyla yapılmaktadır. Doktor gerekli durumlarda 3D ultrason, sondalı ilaçlı film ya da sintigrafi gibi yöntemlere de başvurabilmektedir. Böbrek büyümesi gerçekleşen bebeklerin çok az bir kısmında cerrahi işleme gerek duyulmaktadır.

Bebek anne karnındayken yapılan ultrasonda, böbrek büyümesi derecesine göre sınıflandırılmaktadır. Pelvisin ön ve arka çapları ölçülerek yapılan tespitte, 0-4 mm genişlemeler istisna edilebilirlik derecesindedir ve birinci evre olarak adlandırılır. Genişleme miktarı daha fazla olup 5-9 mm arasında ise ikinci evre, hafif olarak bilinmektedir. 10-14 mm arasındaki evre üçüncü evre olarak bilinir ve orta dereceli bir genişlemedir. 15 mm ve üzerindeki genişlemeler dördüncü evredir ve genişleme miktarı ileri derecededir. Çok büyük bir problem meydana gelmediği sürece bu evrelerin hiçbirinde anne karnında müdahaleye gerek yoktur. Tek böbrekte genişleme görüldüğünde anne karnında müdahale gerçekleşmez. Erken doğuma sebebiyet vermemektedir. Ancak genişleme çift böbrekte gerçekleşmiş ise böbreğin asıl işlev yapan kısmı olan parenkimde çok fazla incelme görülmüşse, bebeğin 32. Haftaya gelmesi beklenir ve bebek sezaryen ile alınır.

Bu durumla karşı karşıya kalan ailelerin soğuk kanlılıklarını korumaları ve endişe ve stres etmemeleri gerekmektedir. Özellikle annenin ruhsal sağlığı bebeği çok fazla etkileyebileceğinden, heyecan ve stresten uzak durup sakin bir şekilde bebeğini dünyaya getirmesi gerekmektedir. Bebek doğduktan sonra da rutin kontrollerini ihmal etmemeleri ve bebeğin sağlığına özen göstermeleri gerekmektedir. Böyle durumlarda en büyük sorumluğun anneye düştüğü unutulmamalıdır.
" } ] }