{ "title": "Bebeklerde Karaciğer Büyümesi", "image": "https://www.buyume.gen.tr/images/bebeklerde-karaciger-buyumesi.jpg", "date": "19.01.2024 07:01:45", "author": "Buse Akdağ", "article": [ { "article": "Bebeklerde Karaciğer Büyümesi, Karın muayene edildiği zaman sol kaburganın altında Uzman hekimlerce anlaşılacağı üzere ele gelmesiyle anlaşılabilir. Bu rahatsızlığın sebebi doğrudan karaciğere ait nedenlerden ya da birçok sistematik hastalıkla beraber ortaya çıkabilir. Karın bölgesinin elle muayenesinde, ultrasonagrafi ya da karın tomografisinde, karın röntgenlerinde saptanabilir. Çocukluk döneminde ya da yeni doğan döneminden itibaren başlayıp 18 yaşına kadar devam eder. Çocukluk döneminde görülen bu hastalığın üçte birinde yeni doğan zamanında sarılık hikayesi vardır. Yeni doğanlarda sarılık sık sık görülen bir rahatsızlıktır. Kan grubu uyuşmazlıklarından kaynaklanan ya da anne sütünün sarılığına dair birçok nedeni olabilir. Ancak 2 ayını bitirmiş bebekte sarılık varsa buna uzamış sarılık adı verilir. Uzamış sarılık geçiren her bebekte karaciğer rahatsızlığı geçirmesi diğer bebeklere nazaran daha muhtemeldir. Bu nedenle bu bebeklere karaciğer rahatsızlığı için araştırma yapılmalıdır.

Yeni doğan zamanında çıkan karaciğer rahatsızlıkları genellikle doğuştan gelen bir rahatsızlıktır. Bunların arasında karaciğerin yaptığı safrayı bağırsaklara taşıyan safra yollarında gelişme bozukluğu diğer bir deyişle safra yolları atrezisi önemli bir yer edinmektedir. Bu bebeklerde uzamış sarılığın yanında camcı macunu renginde dışkı olması, koyu renkli ya da açık renkli olması karakteristiktir. Uzamış sarılığı olan bebeklerin dışkısı ailesi ve sağlıkçılar tarafından dikkatlice ve özenle izlenmelidir. Akraba evliliği ile sıklığı artan genetik hastalıklar ya da anne karnında geçirilen çeşitli enfeksiyonlar ciddi karaciğer rahatsızlığına yol açan diğer hastalıklardır. Ayrıca hormonal eksikliklerde bebeklerdekaraciğer büyümesine yol açmaktadır. Çocuğun yaşı büyüdükçe yeni doğan döneminde oluşan ve genellikle kalıtsal ya da doğumsal olan karaciğer rahatsızlığının yanına sonradan kazanılan karaciğer hastalıkları da eklenir. Sık kullanılan antibiyotikler, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler bazen çocuklarda karaciğer rahatsızlığına yol açmasına sebep olur. Günümüzde büyük bir problem olarak önümüze çıkan aşırı şişmanlıkta karaciğer yağlanmasına sebep olarak karaciğer hastalığına neden olabilir. Otoimmün hepatit özellikle kız çocuklarında daha çok görülür. Bu virüs, vücudun kendi hücrelerini yabancı bir hücre olarak algılayıp Uzman hekim tarafından saptanabilir. Bazı takviyelerle alınabilen bakır depolamaları Wilson hastalığı gibi karaciğer rahatsızlıklarına sebep olabilir. Karaciğerin safra yollarının sorunları ve damarsal tıkanıklığı sorunları da nedenler arasında sayılabilir. Bebeklerde karaciğer büyümesi yanında dalak büyümesinin de olup olmadığına Uzman hekimlerce kontrol edilmelidir.

Bebeklerde Karaciğer Büyümesi Teşhisi: Yeni doğan döneminde kesin bir bulguya rastlanması güçtür. Ancak Uzman hekimlerin kanaatleri ile yapılan muayene sonrası kan tahlilleri ile karaciğer büyüklüğü veya karaciğerin yaptığı enzimlerin fark edilmesi ile görülür. Bebeğinin sürekli hastalandığını gören aile çocuğu gözetim altında tutmalıdır. Eğer ki yeni doğan döneminde sık sık kızarıklık, uyku, ağlama, uyumama gibi sıkıntılar görüldüğü ve bu rahatsızlıkların devam etmesi bu rahatsızlığın belirtilerindendir. Bebeklerde karaciğer büyümesi fark edilmezse yeni doğanların yaşları ilerledikçe karaciğer yetersizliğinden kaynaklı zayıflama, karaciğerin K vitaminini yapamaması, sarılık, iştahsızlık, kusma gibi sebeplerin yanı sıra sindirim ve cilt sisteminde yıkımlar, kanamalar ve tahribat görülmektedir.

Bebeklerde Karaciğer Büyümesi Tedavisi: Bebeklerde sarılık yeni doğandan sonra görülmektedir. Ancak bu sarılık dönemi geçmiyorsa erken teşhis ve tedavi açısından Uzman hekimlere kontrole götürülmesi gerekir. Uzman hekimlerin yapmış olduğu rutin tahliller ve kontroller sonucunda bebeklerde karaciğer büyümesi teşhis edilir. Teşhis konulduktan sonra Uzman hekimin vermiş olduğu sağlıklı beslenme reçetesi ve ilaç tedavisi harfiyen uyulması gerekmektedir. Çocuk üzerinde beklenmeyen aksi bir durum olursa örneğin ateş ve sürekli devam eden ağlama, çocukta kızarma, uyumama sürüyor ise kesinlikle Uzman doktora yeni doğan servisine götürülmesi gerekir.
" } ] }