{ "title": "Ben Büyümesi", "image": "https://www.buyume.gen.tr/images/ben-buyumesi.jpg", "date": "21.01.2024 01:19:24", "author": "burçin güngör", "article": [ { "article": "Ben büyümesi, mutlaka dikkate alınması gereken bir konudur. Özellikle hızlı bir şekilde benlerin şekilsiz ve ani büyümesi cilt kanseri belirtisi taşıyabilir. Benlerin büyümesinde bazı faktörler hızlandırıcı etki yapabilir. Hamilelik, güneş ışınlarına maruz kalma, gençlik dönemi buna örnek verilebilir. Özellikle güneş etkisine dikkat etmek gerekir. Yüksek dozda UV ışını hem benlerin sayılarını arttırıyor hem de benlerin yapılarını bozup dejenere olmasına sebebiyet verebiliyor. Uzmanların söylediklerine göre, eğer benleriniz aniden büyüme gösterdiyse, sayı olarak arttıysa dikkatli olmakta fayda var. Özellikle 35 yaşından sonra oluşan benleri önemsemek gerekiyor.

Şekilsiz büyüyen benler ne zaman cilt kanseri belirtisidir

Biz ancak belli ölçülerde tanıyabiliriz doktor muayenesi şarttır elbette. Öncelikle benlerimizi kendi gözlemimiz altına almalıyız. Çok sık olmamakla birlikte kontrol edip değişimleri gözlemeli ve bu konuda bilinçli olmalıyız.

Tabii ki vücuttaki her renkli noktayı ya da kabarıklığı ben olarak adlandırmamak gerekiyor. Bene benzeyen bir ta­kım lekeler vücutta görülebilir, mesela örnek olarak çillerdir; yüz, sırt ve omuzlar gibi güneş ışınlarına ma­ruz kalmanın en fazla olduğu bölgelerde görülür. Yine orta yaşlarda ortaya çıkan bene benzeyen daha çok gövde ve yüz bölgesinde görülen kahverengimsi siğillerdir. Bir de kahverengimsi yaşlılık lekeleri vardır ki bunları da benlerle karıştırmamak gerekir.

Rengi koyu olan benler, rengi homojen olmayan benler, bir benin içinde birden fazla renk bulunuyorsa bunlar da tehlike arz eder. Ayrıca normalde oval ya da yuvarlak olan benlerin sınırları düzgün değil, yani girintili çıkıntılıysa bu da riskli bir durum. Benlerin kısa bir süre içerisinde renk değiştirmesi, şeklini değiştirmesi de riskli bir durum. Ayrıca benin bir yarısının diğer yarısına benzememesi, Üzerinde yara olması, kanama ve kaşıntısının olması, ben çapının 6mm'den büyük olması yine benlerin tehlikeli olduğunu gösteriyor. Ben büyümesinin yarım santiminden sonrası kademe kademe tehlike boyutunu arttırır. Tüm bu bulgular kişinin dermatoloğa görünme durumunu doğurur.

Muayenede doktor genel olarak tüm benleri inceledikten sonra dermoskop denilen deri yüzey mikroskopisi ile tehlikeli gördüğü benleri detaylı olarak inceleme altına alır. Dijital dermoskop kullanılırsa görüntülerin fotoğraflanıp saklanması ve her kontrolde eski ve yeni durumunun karşılaştırması ben büyümesinin gerçekleşip gerçekleşmediğinin takibi daha sağlıklı olacaktır. Yapılan incelemenin sonucuna göre tehlikeli benin alınması ya da belli aralıklar ile takip edilmesi doktor tarafından önerilecektir.

Benler kansere dönüşür mü?

Cilt kanseri içerisinde en tehlikeli olanı ben büyümesidir. Ben büyümesi ölümle sonuçlanabilir. Bu yüzden büyüme başladıktan sonra operasyon ile alınarak tahlil için patolojiye gönderilmeli. Çıkan sonuca göre tedavi edilmelidir.

Kimler riskli grupta bulunuyor?
Özellikle çok sayıda beni olanlar, beyaz tenliler, ailesinde benle ilgili sorun yaşayanlar, vücudunda ben büyümesi gözlemleyenler muhakkak benlerini kontrol ettirmeli, benlerin değişimini gözlemlemeli ve en az yılda bir kez de doktor kontrolden geçmelidir.
" } ] }