{ "title": "Bitki ve Hayvanlarda Üreme Büyüme ve Gelişme", "image": "https://www.buyume.gen.tr/images/bitki-ve-hayvanlarda-ureme-buyume-ve-gelisme.jpg", "date": "20.01.2024 17:07:14", "author": "Ayşenur Akgül", "article": [ { "article": "
Bitki ve Hayvanlarda Üreme Büyüme ve Gelişme: Bugünkü yazımızda bitki ve hayvanlarda üreme konusu hakkında bilgi vereceğiz. Doğadaki bütün canlılar kendilerine benzer bireyler getirme yeteneğine sahiptir. Bu yeteneğe üreme veya çoğalmada denir. Bu özellik tüm canlılara ait bir yetenek olmasına rağmen üreme canlının yaşayabilmesi için gerekli değildir. Canlılarda üreme eşeyli ve eşeysiz olmak üzere iki grupta incelenir.

Eşeyli Üreme

Eşeyli üremede dişi ve erkek olmak üzere iki cinsiyet vardır. Bu olay iki canlı arasında genetik durumların birleştirmesi sonucu meydana yeni canlıların gelmesi ile oluşan üreme şeklidir.

Eşeysiz Üreme

Eşeysiz üremede cinsiyet yoktur. Yani bireyin kendisinden yeni canlılar oluşur. Bu üreme sonucu oluşan canlılar ana canlı ile aynı özelliktedir. Eşeysiz üreme canlılarda çeşitliliğe neden olmaz. Hücrenin çoğalması ile meydana gelir. Bu üremede üreme hücreleri kullanılmaz. Üreme hızlı bir şekilde gerçekleşir. Daha çok ilkel canlılarda görülür. Yani mantarlarda ve bazı bitki, hayvanlarda görülür. Bu üremenin sonucunda tek canlıdan yeni canlılar oluşur. Eşeysiz üreme, üreme çeşitleri bakımından beşe ayrılır. Birincisi, bölünmedir, tek hücreli canlıların ortadan ikiye ayrılmasına bölünerek çoğalma denir. Yeterli derece olgunluğa oluşan canlı ortadan ikiye bölünür. Bundan sonra yeni canlı oluşur. Oluşan canlı diğerinin tıpatıp aynısıdır. Bu şekilde çoğalan canlılara örnek verecek olursak, bakteri, amip gibi canlılar bölünerek çoğalırlar. İkinci bir eşeysiz üreme şekli ise tomurcuklanarak üremedir. Bu üreme şeklinde ana canlının vücudunda bir çıkıntı oluşur. Bu çıkıntı zamanla gelişerek ana canlıdan ayrılır. Bu şekilde üreyen canlılar ise bira mayası, hidra, deniz anası gibi canlılardır. Üreme şekillerinden biri de yenilenerek üremedir. Bu üreme şekline rejenerasyonla üreme şeklide denir. Hayvanlarda kopan parçanın yeniden yerine gelmesi olayına yenilenerek üreme denir. Bu üreme şekli ise omurgası olmayan canlılarda görülür. Deniz yıldızı, yassı solucan, toprak solucanı bu türe örnektir. Dördüncü üreme şekli ise vejatatif üremedir. Bitkilerin dal, yaprak ve kök gibi kısımlarından yeni bitkilerin oluşmasıdır. Menekşe, söğüt, kavak, gül bitkiler bu üreme şekline örnek verilebilir. Beşinci ve son eşeysiz üreme şeklide sporla üremedir. Eğrelti otları, şapkalı mantarlar sporla ürer.

Bitkilerde Üreme Büyüme ve Gelişme

Yukarıda hayvanlarda üreme konusu hakkında bilgi verdik. Şimdi ise bitkilerde üreme hakkında bilgi vereceğiz. Bitkiler çiçekli bitkiler ve çiçeksiz bitkiler olmak üzere iki grupta incelenir. Çiçeksiz bitkilerin çiçeği bulunmaz ve tohum oluşturmazlar. Çiçekli bitkilerin üreme organı ise çiçektir. Bu üreme sonucunda çiçek tohum ve meyve oluşur. Çiçeğin sapı çiçeği bitkinin gövdesine bağlar. Çiçeğin ise çiçeğin diğer kısımlarının üzerinde bulunduğu durumdur. Çanak yaprakta çiçeği tomurcuk halindeyken dış etkilere karşı korur. Taç yaprak çiçeğin renkli olduğu kısımdır. Erkek organ ise başcık ve sapçık olmak üzere iki kısımdan oluşur. Dişi organ ise dişicik tepesi dişicik borusu ve yumurtalıktan oluşur. Bu üstte saydığımız tüm bölümler çiçekte varsa çiçeğe tam çiçek denir. Bazı çiçeklerde ise tüm kısımlar olmayabilir. Buna da eksik çiçek denir.
" } ] }