{ "title": "Burun Eti Büyümesi", "image": "https://www.buyume.gen.tr/images/burun-eti-buyumesi.jpg", "date": "19.01.2024 07:56:08", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Burun eti büyümesi; burun tıkanıklıklarının en sık karşılaşılan sebeplerinden biridir. Burun eti; alt, orta ve üst burun etleri olmak üzere üç parçadan oluşmaktadır. Alt burun etlerinin büyümesi sonucunda, nefes almada güçlük ve burun tıkanıklığı ortaya çıkar. Orta burun eti büyümesin de kronik sinüzite yatkınlık ve tekrarlayan sinüzit atakları gelişmektedir.

Burun vücudun kliması gibi çalışır. Koku almanın dışında pek çok görevi bulunmaktadır. Bunlar; solunan havayı, tozlardan filtre eder, mikroplardan arındırır, ısıtır vücut sıcaklığına getirir, nemlendirir ve sonunda akciğerlere tertemiz ideal havayı gönderir.

Burun etleri ortamın sıcaklığına göre büyür veya küçülür. Soğuk havalarda kan damarlarının içi kanla dolar ve şişerler. Sıcak havalarda kan damarlardan çekilir ve etler küçülür. Ayrıca bu etleri ve burun içini döşeyen mukoza denilen doku tabakası içinde salgı hücreleri vardır. Bunlar sümük denen sıvıyı salgılarlar. Bu salgılar solunan havadaki toz ve mikropları tutarak temizler.

Burun eti neden büyür?

Burunda en çok çalışan ve burnun en altında bulunan alt konka denen organdır. Alerjisi olanlarda alerjik maddeler yani toz, polen, küf ve mantar gibi maddeleri soluduğunda en fazla alttaki et şişer. Bunların yanında; burun iltihapları, sinüzit, burun kemik eğriliği, hava kirliliği ve sigara burun etlerinin şişmesine neden olabilir.

Burun eti büyümesinin belirtileri nelerdir?

Burun eti büyümesinde alınan hava yetmediğinden, ağız istem dışı açılır ağızdan soluk alınır. Bu nedenle ağızdan alınan hava ağzı ve üst solunum yollarını kurutur. Bu durum uyku halinde belirginleşir. Burun solunumu yeterli olamadığı için akciğerler yeterli havayı alamaz, bunun içinde vücut yeterli oksijen sağlayamaz. Bunun sonucunda vücut yeterince dinlenemez ve sabahları yorgun uyanma olur. Ayrıca ağız kuruluğu ve tat bozukluğu olur.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Burundaki etlerin küçültülmesi ilaç tedavisiyle uzun sürebilir. Kortizonlu burun spreylerinin uzun müddet kullanılması gerekir. Fakat bu uzun kullanımlarda burunda kuruma, kanama gibi yan etkilere neden olabilir. Tedavi yöntemi et şişmesine sebep olan durumun belirlenmesine bağlıdır.

Çevresel etkenlere ve sigaraya bağlı olanlarda sigaranın bırakılması, yaşam ve çalışma ortamının düzeltilmesi iyileşme sağlayabilir.

Alerjisi olanlarda, alerjiye sebep olan madde belirlenirse ondan uzak durmalı ve alerjiyi önleyen burun spreyleri faydalı olur. Ayrıca alerjik olmayan kıyafetlerin tercih edilmesi, tozdan uzak durulması, toz üreten yünlü halı gibi eşyaların kaldırılması, evcil hayvanlardan uzak durulması alerjik bünyelerde burun etlerinin devamlı uyarılmasını ve büyümesini önleyici tedbirlerdir.

İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ameliyat tercih edilir. Burun etleri anormal bir şekilde büyüdüğünde ameliyatla küçültülerek orijinal boyutuna getirilmesi gerekir. Eskiden burundaki etleri tamamen alınacak ameliyatlar yapılırdı. Ancak bu durum burunda kabuklanma, kuruluk, teneffüs edilen havayı hissedememe, burun açık olduğu halde tıkanıklık hissetme gibi yan etkilere yol açtığı anlaşılmıştır. Günümüzde bu etler lazerle veya radyofrekans yöntemleriyle küçültülüp tedavi edilmektedir. Burun eti büyümesi çok fazla olduğu durumlarda 2-3 seans uygulama gerekir.
" } ] }