{ "title": "Büyüme Atakları", "image": "https://www.buyume.gen.tr/images/buyume-ataklari.jpg", "date": "19.01.2024 07:40:54", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Büyüme Atakları, bebeğiniz her zamankinden daha hızlı şekilde kilo alacak, boy atacak ve baş çevresi büyüyecektir. Ayrıca önemli gelişim dönemlerinden ya da temel becerilerden birini de kazanmış olacaktır. Çoğu anne bebeğinin büyüme atakları olduğunun en önemli belirtisinin iştahının oldukça açılması olduğunu söyler. Dolayısıyla bebeğinizin acıktığı zamanlara dikkat edin. Eğer bebeğiniz anne sütü alıyorsa, emzirme süreleri daha uzun sürer. Eğer biberon maması alıyorsa, mama bittikten sonra da halen doymamış olduğunu görürsünüz. Bazı bebekler de herhangi bir belirti göstermeden büyüme dönemlerinden geçerler. Bebeğinizin kilosunu ölçer ve üst persentile çıktığını görürsünüz ya da birden tulumu kısa gelmeye başlamıştır. Bebeğiniz büyüme döneminde ise normalden daha fazla ya da daha az uyumaya başlayabilir. Araştırmalar da bebeklerin bu dönemlerde daha çok kucak istediğini, daha telaşlı ve tedirgin olduklarını göstermiştir. Bu durum da gündüz ve gece uykuları düzensiz olabilir.

Büyüme atakları ne zamanlar gerçekleşir ve ne kadar sürer?

Büyüme atakları her zaman olabilir. Yeni doğmuş bebeklerde, genellikle bir ya da iki gün sürer. Daha büyük bebeklerde ise bir hafta sürebilir. Bazı doktorlar büyüme ataklarının genelde bebeğin ilk yılında belli zamanlarda olduğuna inanırlar. Bunlar: 2 -3- 6 haftalıkken, 3-6 aylıkkendir.

Büyüme atakları, beslenme atakları ile bağlantılıdır. Her bebeğin büyüme şekli farklılık gösterir. Dolayısıyla eğer bu zamanlarda büyüme atakları göremezseniz endişe etmeyin. Eğer mutlu ve huzurlu bir şekilde beslenmesi varsa ve kilo alımı devam ediyorsa, her şeyin yolunda gittiğini ve iyi büyüdüğünü anlamış olursunuz. Beslenme atakları, bebeğinizin her zamankinden daha çok acıktığı zamanlardır. Bu büyüme ile bağlantılı olabilir de olmayabilir de.

Beslenme bakımından yaşanan ataklarda, bebeğiniz daha uzun süre beslenecektir. Emzirme döneminde, memede daha telaşlı olabilir ve biberon ile besleniyorsa biberonda mama bittiğinde halen aç görünebilir. Belki sizde tecrübe etmişsinizdir, bazı zamanlar her zamankinden daha fazla emzirmek gerekebilir. 24 saat içinde 18 kez gibi.

Şaşırtıcı olarak, büyümenin beslenme ile ilişikli olduğu hakkında çok fazla araştırma yoktur. Ama bebeğin daha fazla kalori alması durumunda daha hızlı büyümesi kulağa hoş gelmektedir. Bundan dolayı bazı insanlar, büyüme ve beslenme ile aynı şeyi kastederler.

Büyüme atakları, hemen öncesinde, normalden daha fazla uykusu gelir. Geceleri daha az uyanması, gün içinde daha fazla dinlenmesi gibi belirtiler onun büyüme evresinde enerji topluyor olduğunu gösterir. Küçük bir araştırmada büyüme döneminde, bebeklerin bir iki gün boyunca normalden 4,5 saat daha fazla uyudukları ortaya çıkmıştır.

Tam olarak bunun neden olduğu çok net değildir. Ama uyku esnasında beyinde büyüme hormonu (HGH) denen bir protein üretilmektedir. HGH büyüme için çok önemlidir. Dolayısıyla uyku, bebeğinizin büyüme evresinde ihtiyacı olan yakıtı sağlamaktadır.

Bazı bebekler büyüme aşamasında daha az uyku uyurlar, böyle olursa bebeğiniz geceleri daha sık uyanacak ya da gündüz uykuları çok az olacaktır. Bebeğinizin rutinlerindeki bu değişimler sizin için yorucu ve karmaşık gelebilir. Eğer sabrınız tükeniyorsa kendinize bunun birkaç gün sonra geçeceğini hatırlatın. Çok geçmeden bebeğinizin uyku düzeni normale dönecektir.
" } ] }