{ "title": "Büyüme Hormonu Eksikliği", "image": "https://www.buyume.gen.tr/images/buyume-hormonu-eksikligi.jpg", "date": "20.01.2024 23:24:07", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "Büyüme Hormonu Eksikliği, Vücudumuzun yapısında organların birbiri ile haberleşmesini sağlayan ve güncel olan hücre faaliyetlerini düzenlemekle görevli olan aracı (Ulak) moleküller mevcuttur. Bu moleküllere de hormon denir. Büyüme hormonu da vücudumuzda bulunan birçok hormondan sadece biridir. Bu hormonun üretim ve düzenlemesi beyin içerisinde bulunan hipotalamus ve hipofiz bölgelerinde gerçekleştirildikten sonra kana karıştırılır. Büyüme hormonunun asli görevi kemik yapısının ve kas organlarının büyümesini, gelişmesini kontrol etmektir. Büyüme hormonu eksikliği, hipofiz bezinin yeterli miktarda büyüme hormonu üretememesi sonucunda gerçekleşir. Bu eksiklik durumu bazen çok ağır (Tama yakın), bazı durumlarda ise kısmi (Hafif) olur.

Büyüme hormonu eksikliği belirtileri nelerdir?

Büyüme hormonu eksikliği tanısı koyulan çocuklarda görülen en önemli bulgu, boyun kısalığı ve yıllık olarak uzama miktarının yaşına oranla düşük olması. Normal olarak yıllık uzama miktarı yaşa göre değişiyor olsa da 4-9 yaş arası çocuklarda ortalama 5 cm ve üzerindedir. Ayrıca çocuğun büyüme oranının yaşına göre %3'ün altında olması, pantolon ve elbiselerin boylarının, bedenlerinin değişmemesi gibi belirtiler ve bulgular kendisini gösterebilir. Büyüme hormonu eksikliği rahatsızlığında çocuğun kilosu genel olarak boyuna oranla gayet iyi durumda olur. Eğer bu rahatsızlığın sebebi kafa içerisindeki durumlar ise baş ağrısı ve görme sorunları bunun yanı sıra gelebilir.

Büyüme hormonu eksikliği tanısı nasıl konur?

Boy kısalığı durumunun birçok nedeni vardır ve boy kısalığından şikâyetçi olarak doktora başvuran çocukların sadece belirli bir kısmına büyüme hormonu eksikliği tanısı konur. Büyüme hormonu eksikliği görülen çocukların tanısı koyulurken öncelikle çocuk belirli bir süre izlenir ve yıllık büyüme hızı bulunur. Büyüme eksikliği tanısı koyulan çocukların hepsine sık bir şekilde beyin manyetik rezonans incelemesi yapılarak eksikliğin nedenleri araştırılır.

Büyüme hormonu eksikliği tedavisinin devamlılığı neden önemlidir?

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, büyüme hormonunu her gün düzenli olarak alan çocukların çocukların büyüme hızları daha iyi olmaktadır.
" } ] }