{ "title": "Büyüme Hormonu İlaçları", "image": "https://www.buyume.gen.tr/images/buyume-hormonu-ilaclari.jpg", "date": "20.01.2024 00:08:10", "author": "burçin güngör", "article": [ { "article": "Büyüme hormonu ilaçları insan vücudunda görülen hormonal eksikliği tedavi etmek amacıyla doktor tarafından verilen ilaçlardır. Bu tür ilaçlar ancak doktorlar tarafından verilir ve yine kullanımı da doktor kontrolünde yapılmalıdır. Çünkü doktor önerisi olmadan kullanılan bu tip ilaçlar hızlı değişime ve yan etkilere neden olduğu için riskli durumlar yaratması olasıdır. Özellikle büyüme hormonu ilaçlarının yan etkilerinin çok fazla olduğu belirlenmiştir.

Beyinde bulunan hipofiz salgı bezi büyüme için gerekli olan hormonu salgılamaktadır. Büyüme hormonuna tıp dilinde \"growt hormon\" denilmektedir. Büyüme hormonunun salgısı hipotalamus denilen yerden salgılanan GHRH ile yükselir, yine aynı yerden salgılanan somatostin adı verilen hormonun salgılanması ile düşer. Bu iki hormon tarafından büyüme hormonu seviyesi kontrol edilmektedir. Uykuya daldığımız anda büyüme hormonu maksimum dereceye çıkar. Ayrıca kan şekeri düştüğünde strese girdiğimizde ya da açlık durumunda büyüme hormonu çok fazla salgılanmaktadır. Büyüme hormonun çok salgılanması durumunda akromegali hastalığı ortaya çıkar, az salgılanması durumunda ise boy kısalığı gerçekleşir.

Amerika ve Avrupa'da en çok tutulan ilaçlardan biri olan steroid büyüme hormonu ilaçlarından biridir. Steroidin etkin olan maddesi Somatropin'dir bu madde büyüme hormonu salgısını arttırır. Bu ilaç sporcuların kullandığı bir numaralı ilaçlardandır ve sporcular arasında büyük bir kullanılama payına sahiptir çünkü bu ilaç ile vücuttaki kaslarda gelişme sağlamakta ve çok kısa zamanda kuvvetin sağlamaktadır. Ancak bu ilaç elbette sporcular için sihirli bir değnek değildir %15'lik bir etki sağlarsa sporcu şanslı gruptadır. Tüm profesyonel vücut geliştiriciler tarafından kullanılan bu ilaç uygun dozajda kullanıldığında faydalı olacaktır. Ayrıca boy kısalığı olan çocuklarda kullanılmaktadır. Büyüme hormonunun eksik olduğu bölgelerde bu ilacın etki ettiği belirtilmektedir.

Bir diğer ilaç growt hormonudur. Bu ilaçlar büyüme hormonu salgılatırlar yani salgılama üzerinde etkisi direkt yoktur ancak bu salgıyı sağlayacak organları etkilerler. Karaciğerde sınırlı miktarda salgı yaptırabiliyor bu ilaç. Ancak Grorwt hormon yağı olamayan kas kütlesi elde etmede steroidler kadar etki etmez. Grorwt hormon bilinçsizce kullanılırsa olumsuz sonuçlar doğurur ve yan etkilere yol açar. Bu ilacın yan etkilerinden biri kanser hücrelerini kötüleştirmesidir. Sporcuların kullanmış olduğu growth hormonu gibi yoğun hormonlar kişilerin sadece kaslarını değil tüm iç organlarını büyütebilmektedir. Kontrol edilmezse ve bilinmezse karaciğerden kalbe kadar büyütebilir. Bu hormonların en büyük yan etkisi organ büyümesi olacağı için geri dönüşü olmayacaktır. Ancak 1980'li yıllarda insan cesetlerinden bulunan growt hormonunun daha beyinde oluşan ve ölüme sebebiyet veren bir hastalıkla ilişkisi bulununca bu ilaç üretimden tamamen kaldırıldı.

Başka bir ilaç ise STH'dir. Bu ilacın etkisi yağ yakma özelliğidir. Vücutta bulunan yağı enerjiye çevirme özelliğinden dolayı sporcu kişiler çok fazla yağ birikimi yapmadan normalden daha fazla kaloriyi vücuda alabiliyorlar. Bu da kemiklerde, eklem yerlerinde ve vücut içi bağlarda güçlenmeyi destekliyor. Sonuç olarak bu ilacı kullanan sporcunun daha güçlü olmasını sağlayan bir ilaçtır. Ancak bu ilacın olumlu tesirlerinin yanında olumsuz tarafı bulunmakta ve sırf bu ilacı kullandığı için sağlıkları bozulan çok fazla sayıda kişi bulunmaktadır. İlacın çok fazla pahalı olması yeterli maddi imkânlar olmadığında dengesiz kullanıma neden olmakta ve ilacın olumsuz etkilerinin ortaya çıkmasına neden olur.

Büyüme hormonu ilaçları yan etkileri nelerdir?

Büyüme hormonu ilaçları yan etkileri herkeste aynı etkiyi göstermez tabiki. Herkesin bünyesi farklıdır doğal olarak meydana gelecek yan etkilerde farklılık gösterebilir. Büyüme hormonu iğnesi insan vücudunda büyük bir yüklemeye neden olmakta ve kişi temizliğe dikkat etmez ise büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Hatta uzuv kayıpları bile yaşayabilmektedir. Bu hormon uygulanma sıralarında kişilerde sivilcelenme veya vücut yağlanması gibi durumlar görülebilir.

Hormon takviyesi için kullanılan büyüme hormonu ilaçları doktor tarafından sürekli kontrol altında olmalıdır. Bu ilaçları kullanacak kişilerde önemli kontroller yapılır. Bu kontroller kişinin başka hastalıklara sahip olup olmadığını araştırmak için yapılır ve çok hassas olunmalıdır. Eğer ki kişinin başka hastalığı varsa hormonların yan etki gösterme riski yükselecektir ve bu göz ardı edilmemelidir. Özellikle akciğer veya böbrek rahatsızlığı olan kişiler çok dikkatli olmalıdır. Hormonların yan etkisi olarak erkeklerde fazla östrojen hormonu salgılanması kişide göğüslerinin neden olabilir. Aynı şekilde bayanlarda fazla testosteron hormonu salgılanması fazla kıllanma durumlarına neden olabilir. Hormon ilaçları kullanan ise kişilerde ateş yükselmeleri de oluşabilmektedir. Hormon kullanımı aynı zamanda bilinçsiz kullanıldığı takdirde kişilerde kalp krizlerine de yol açabilir. Büyüme hormonu ilaçları kullanılmaya başlandığı andan itibaren doktor kontrolü aksatılmamalı olumsuz bir sonuç görüldüğünde derhal hekime başvurulmalıdır.
" } ] }