{ "title": "Büyüme Hormonu", "image": "https://www.buyume.gen.tr/images/buyume-hormonu.jpg", "date": "19.01.2024 08:00:19", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "Büyüme hormonu, ön hipofiz bezinden salgılanan, peptit yapılı, insanlarda ve hayvanlarda büyüme, hücre üretimi ve yenilenmesini uyaran hormondur. Peptid türevi bir hormon olan ve hücre çoğalması, yenilenmesi ve de büyümesi gibi işlemleri yerine getiren büyüme hormonu aynı zamanda growth hormon, HGH, somatotropin olarak da adlandırılır.

Büyüme hormonu, stres durumunda vücudun bir yanıt olarak salgıladığı; normal olarak gün içerisinde düzeyi artıp azalan bir hormondur. Ön hipofizin somatotropik hücrelerinde 191 aminoasitlik bir zincir şeklinde üretilmektedir.

Büyüme hormonu sentez ve salınımı, hipotalamustan tarafından salgılanan Growth Hormone Relasing Hormone tarafından kontrol edilmektedir. Bunun yanında büyüme hormonu salınımı birçok etkenle değişir.

Vücuttaki birçok hücre üzerinde önemli etkileri olan büyüme hormonu ayrıca vücuttaki bazı önemli olayların meydana gelmesinde etkilir. Bunlar; çocuklarda kemik gelişimi ve mineralizasyon, protein sentezi, yağ yakımını hızlandırma, bağışıklık sistemini uyarma, kasların büyümesini sağlama, tiroit hormonlarından etkinliği düşük olan T4'ü bundan daha etkin olan T3'e çevirir.
Büyüme hormonunun salınımı birçok etkene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bunlar; uyku, kan şekeri, kanda bulunan aminoasitler, stres, egzersis, diğer hormonlar ve tiroit hormonları.

Uyku

Uyku büyüme hormonunu artıran en kolay yollarından bir tanesidir. Büyüme hormonunun salınımı uykunun 3 ve 4. Evrelerinde gerçekleşir. Uykunun bu evresine derin uyku durumu denir. Uyuma zamanı önemlidir.

Uyku esnasında büyüme hormonunun en çok salındığı saatler 12:00-13:00 ve 22:00-2.00'dir.

Kan Şekeri

Basit şekerler kan şekerini oldukça hızlı bir şekilde yükseltir. Bu ani yükselme bir anda büyüme hormonu üretimini 20 kata kadar azaltır. Kan şekeri düşük seviyede tutularak büyüme hormonundaki gereksiz düşmeler engellenebilir. Öğle saatlerinde kan şekerindeki düşme durumu büyüme hormonu salınımını uyarır.

Aminoasitler

Kanda bulunan aminoasit seviyesi yükseldikçe büyüme hormonu salınımı da artar.
" } ] }