{ "title": "Büyüme Kıkırdağı", "image": "https://www.buyume.gen.tr/images/buyume-kikirdagi.jpg", "date": "19.01.2024 14:57:06", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Büyüme kıkırdağı, Çocuklarda bulunan büyümelerinde etkili olan eklem bölgelerindeki kıkırdaklara verilen isimdir. Büyüme kıkırdağı büyüme tamamlandıktan sonra durur. Bazı durumlarda o bölgenin hasar alması gelişimini henüz tamamlamamış çocuk için olumsuz bir durumdur. Büyüme kıkırdağı zedelenmesi düzgün bir şekilde tedavi edilmezse ciddi ve kalıcı sorunlara yol açabilmektedir.

Büyüme kıkırdağı zedelenmesi sebepleri nelerdir?
Büyüme kıkırdağı yaralanmaları, Yaz aylarında çocukların daha açık alanlarda oyun oynamalarıyla fazlalaşan bu yaralanmalar önemli bir kısmı kemik ve eklem yaralanmalarıdır. Büyüme kıkırdağı çocuklarda yetişkinlerinkinden çok farklıdır. Büyüme kıkırdağı olarak adlandırılan kemiğin yararlanması durumunda tedavisi geç ya da uygun olmayan bir şekilde tedavi edilirse sonraki yıllarda o uzuvda eğrilik veya kısalığa sebep olur. Büyüme kıkırdağı yaralandığı durumlarda bu durum hayati tehlike taşımaz lakin çocuğun ileri yıllarda sağlıklı uzuvlara sahip olması bakımından çok önemlidir. Yapılacak olan cerrahi girişimde büyüme kıkırdağı doğru bir yöntemle tamir edilmezse bacak açılı yani eğri bir bacak olabilir. Çocuğun boyu uzamaya devam edeceğinden kemik büyümesini tamamlayana kadar eğrilik ve kısalık miktarı da artacaktır. Büyüme kıkırdağının 17-18 yaşına kadar devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu sebepten çocuklarda kemik yaralanmaları dikkatle bu konuda Uzman doktorlar tarafından değerlendirilmelidir. Hiç vakit kaybetmeden tedavileri yapılmalıdır.

Büyüme kıkırdağı tedavisi, Güncel bir tedavi yöntemi olan \"skopi\" kırık bölgesini hiç açmadan bur röntgen cihazı altında hiç yaralanma olmamış gibi kırık parçalarını eski haline getirebilmesi kırık bölgesini hiç açmadan teller veya vidalar tarafından tespit eden bir cihazdır. Hastanın ameliyat sonrasında 4-5 tane vücudunda küçük delik izi kalmaktadır. Operasyon sonrasında çocuklar yetişkinlere göre daha çabuk iyileşme göstermektedir. İyileşme süresi kemiğin çeşidine göre 4-8 hafta arasında değişmektedir. Kalça kırığı ortalama 6-8 haftada iyileşebilir. El bileği kırığı ise 4 haftada iyileşebilmektedir. Büyüme kıkırdağı yaralanmalarında çocuklar erişkinlere göre hem bedensel hem de ruhsal olarak adaptasyon yeteneklerinden dolayı tedai süreleri daha kısa olmaktadır. Çocukların dokuları yetişkinlere oranla daha çok elastiktir. Hem tedavi öncesi hem de tedavi sonrasında hayata geçiş döneminde çocuklar daha çabuk uyum sağlamaktadırlar. Buna bağlı olarak fizik tedavileri de kolay ve çabuk bitmektedir.

" } ] }