{ "title": "Dalak Büyümesi", "image": "https://www.buyume.gen.tr/images/dalak-buyumesi.jpg", "date": "19.01.2024 16:18:10", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Dalak Büyümesi: Dalak uzun, yassı, üzeri zarla kaplı, yumuşak ve kırmızı renkte bir karın organıdır. Dalak vücudumuzun en önemli organlarından biridir. Midenin arkasında yer alan ve bir yumruk büyüklüğündedir. Ayrıca dalak büyümesi fark edilemeyen bir sorundur. Dalak büyümesi ciddi bir hastalığında belirtisi olabilir.

Dalağın Görevleri

Kırmızı kan hücreleri ve trombositler için adeta bir depo görevi görmektedir. Vücut her ihtiyaç duyduğunda dalaktan bunları temin eder. Kanı süzerek zarar görmüş olan kırmızı kan hücrelerini ve bakterileri ortadan kaldırmaya yarar. Bağışıklık sisteminin bir parçası olarak Lenfosit üretir. Bu lenfositlerde bir tür kan hücresidir. Lenfositler enfeksiyonlarla savaşırlar veya önlemeye yardımcı olurlar. Kanın kirlenmesine ve zehirlenmesine yol açan birçok mikroorganizmalar bulunur. Dalak hücreleri, atar damar yoluyla gelen kanda kirlenmeye ve hastalığa neden olan mikroorganizmaları emer, parçalar ve etkisiz hale gelmesine yardımcı olur.

Dalak Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

İnsanların çoğu dalağının büyüdüğünü anlayamaz, çünkü dalak büyümesi gözle görülen bir hastalık olmadığı ve insanlarda herhangi bir belirti göstermediği içinde çoğu kez anlaşılamamaktadır. Dalak büyümesi ancak doktor muayenesinde veya röntgen, MR, ultrason veya karın tomografisi çekilerek anlaşılır.

Dalak midenin hemen arkasında yer aldığı için mideye baskı yapar bu da dalak büyümesinin başlıca sebeplerinden biri olmaktadır. Karında şişlik veya ağrı hissi ve bu ağrıların sol omuza kadar yayılması, yorgunluk, kilo kaybı, sık sık enfeksiyon hastalıkları geçirmek, sarılık hastalığı, kansızlık, hıçkırık ve ateşte dalak büyümesinin belirtileri olabilmektedir.

Dalak Büyümesi Neden Olur?

Vücut dalağın görevlerini yapmasına daha fazla ihtiyaç duyar. Bu durumda da dalak büyümeye başlar. Kanı temizlemek için daha fazla çalışır, bu sebeple de dalak gelişmeye başlar. Bu nedenle de kırmızı kan hücrelerine zarar veren lenfositlerin üremesine neden olan hastalıklar da dalağın büyümesine neden olur.

Ayrıca orak hücre anemisi ve talasemi hastalığı olan hastalarda üretilen şekersiz kan hücreleri kılcal damarlarda ilerleyerek zarar görür. Dalakta bu hücreleri temizlemek için çalışırken büyüme meydana gelmiş olur.

Ayrıca dalak siroz ve karaciğeri olumsuz etkileyen hastalıklar, bakteriyel enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar, sıtma hastalığı gibi parazit hastalıkları, anemi hastalığı, lösemi hastalığı gibi hastalıklarda dalak büyümesine sebep olan hastalıklardır.

Dalak Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle dalak büyümesinin sebepleri araştırılmalı ve ona uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Örneğin siroz gibi karaciğer hastalığından kaynaklanan bir dalak büyümesi meydana gelmiş ise dalak büyümesinden önce sirozun tedavisi yapılmalıdır. Çünkü siroz tedavi edilmiş ise dalak büyümesi de tedavi edilmiş olur.

Bu tedavi yöntemi diğer hastalıklar içinde geçerlidir. Öncelikle altta yatan sebepler araştırılmalı enfeksiyon ise antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Eğer kanserden kaynaklanan bir dalak büyümesi varsa da öncelikle kemoterapi tedavisi uygulanmalıdır.

Dalak büyümesi hayatı olumsuz etkileyecek seviyede değil ise ameliyat olunmasında bir sakınca olmamaktadır.
" } ] }