{ "title": "Geniz Eti Büyümesi", "image": "https://www.buyume.gen.tr/images/geniz-eti-buyumesi.jpg", "date": "19.01.2024 08:37:48", "author": "burçin güngör", "article": [ { "article": "Geniz eti büyümesi, geniz eti, diğer adı ile adenoid burun ile boğaz arasında bulunan üzüm salkımına benzeyen bir dokudur. Geniz etinin vücudumuzdaki görevi burundan soluduğumuz hava içerisindeki bakteri ve virüsleri yakalayarak vücudun bakterilerle savaşmasını sağlayacak olan antikorları üretir. Bu temizleme ve savunma mekanizması burun için çok önemlidir.

Geniz boşluğu burnun arkasında bulunur. Burnumuzdan soluduğumuz hava geniz boşluğuna, geniz boşluğundan aşağıya doğru boğaza, boğazdan gırtlağa ve nefes borusuna ulaşır. Geniz boşluğunda orta kulağa hava taşıyan östaki kanalları vardır. Orta kulağa gelen havayı taşıyan östaki kanalları orta kulaktaki basınç değişiklerine orta kulağın ayak uydurmasını sağlar. Bu nedenle ağızların açık olması ve burundan havanın gelmesi orta kulak havalanmasın da önemlidir.

Geniz eti geniz boşluğunda bulunan bir avunma dokusudur. Çocuk yaşlarda daha aktif çalışan geniz eti boğazımızdaki bademcikle eşdeğer görevdedir. Yüzeyinin girintili çıkıntılı olması geniz etini daha geniş bir yüzey alanına sahip kılar ve bu da onu zaten bulunduğu dar alanda mikroplara karşı daha mücadeleci olmasını sağlar. Geniz eti kendi bünyesinde bulundurduğu lenfosit adlı hücrelerin salgıladığı kimyasallarla savunmayı gerçekleştirirler.

Geniz eti büyümesi neden olur?

Geniz eti çocuğun geçirdiği hastalıklardan, aileden gelen genlerden veya içinde bulunduğu yetiştiği ortamdan kaynaklanıyor olabilir. Genellikle çocuklarda çok sık tekrarlanan üst solunum yolları enfeksiyonları nedeniyle büyüme gösterebilir. Ancak her zaman sebebi ortaya koymak zordur.

Geniz eti büyümesi nelere yol açar?
Geniz eti büyümesi (Adenoid Hipertrofi) tedavisi nasıldır?

İltihaplı geniz eti büyümesi önce antibiyotiklerle tedavi edilir. Eğer geniz eti iltihaplı değilse doktorunuz bir süre beklemenizi önerebilir çünkü çocuklarda geniz eti kendiliğinden küçülebilir. Çocukta nefes alma güçlüğü, solunum zorluğu, konuşma bozukluğu, sık tekrarlayan geniz eti iltihabı varsa ameliyata karar verilebilir.

Ayrıca bu noktada dikkat edilmesi gereken geniz etine eşlik eden diğer hastalıkların bilinmesi; yani varsa çocuğun alerjik nezlesi de tedavi edilmelidir. Aksi durumda çocuğun ebeveynleri bu durumun devam ettiğini ve bu nedenle geniz etinin tekrarladığını düşüneceklerdir. Başarılı geniz eti ameliyatı geçirdiği halde burun tıkanıklığı ve kulak ile ilgili belirtileri devam eden bir çocuğun alerjik nezlesi de tedavi edildiğinde sorunların tekrarlama olasılığı azalabiliyor.

Geniz etinin alınması ameliyatı nasıl yapılır?

Öncelikle burun içini ve geniz boşluğunu görmek için endoskopiyle bakılır. Böylece tanısı konur ve işlemlere başlanır. Bu ameliyat için herhangi bir kesi yapılmaz. Ağız bölgesini açık tutan bir metal gereç yerleştirilir, geniz eti kazınarak 1-2 dakikalık bir işlemle alınır. Bu süreçte az miktarda kanama olabilir ve hemen tampon uygulanır, ağız açacağı çıkarılır ve 5-6 dk beklenir. Tekrar ağız açılır ve kanama kontrol edilir varsa tekrar tampon konulur yoksa geniz eti kalıntısı olup olmadığı endoskopiyle kontrol edilir kalmadığından emin olunarak ameliyat 40 45 dk gibi bir süreçte tamamlanır.

Ameliyat riskleri nelerdir?

Geniz eti büyümesi ameliyatı diğer ameliyatlara karşılık düşük bir risk olsa da risklidir ve genelde çocuklar ve ebeveynler için korkutucudur. Boğazda ağrı ses tellerinde zedelenme gibi anestezi riskleri veya cerrahiye ilişkin kanama riskleri görülebilir. Çok nadir olsa da omurga zedelenmesi görülebilir. Dişlerde zedelenme ve damak bölgesinde daralma komplikasyonları vardır.
" } ] }