{ "title": "Göz Bebeğinin Büyümesi", "image": "https://www.buyume.gen.tr/images/goz-bebeginin-buyumesi.jpg", "date": "20.01.2024 13:40:54", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Göz Bebeğinin Büyümesi, Göz bebeği gözün renkli kısmı olan ve iris adı verilen kısmın tam ortasında yani merkezinde yer alan bir yapı olup dairesel bir siyah delik olarak tanımlamak mümkündür. Bu yapı gözün yapısına etki eden ve boyutunda değişimlere sebep olan gözün en temel yapılarından birisidir. İrisin yapısında yer alan küçük kasların yardımı ile göz bebeğinin büyümesi kontrol altına alınır. Bu sayede de dış çevreden gelecek olan ışığın göz bebeğinin arkasında yer alan duyusal yapıların bulunduğu alana ulaşmasını sağlar ve bu durumunu kontrollü denetimini yapar. Herhangi bir aksaklık olması halinde sorunu gidermesi bakımında önemli bir etkisi bulunmaktadır. Özellikle bu yapı Göz Bebeğinin Büyümesi konusunda etkin bir rol oynar.

Göz Bebeğinde Meydana Gelen Değişimler

Öncelikle göz bebeği hakkında bilmemiz gereken en temel nokta göz bebeğinin vücut yapısına göre değişiklik göstermesidir. Yani bireyin vücut yapısı büyüdükçe göz ve çevresinde yer alan yapılarında büyüdüğün söylemek mümkündür. Buna bağlı olarak göz bebeğinde büyümelerin yaşanması söz konusudur. Ancak Göz Bebeğinin Büyümesi durumu vücudunu büyümesi ile gerçekleşmesi hali uzun süreli meydana gelen bir olay olup fark edilmesi zor bir durumdur. Örneğin küçük yaşlardaki bir bebeğin göz ve göz bebeği büyüklüğü ile ilerleyen yaşlarda çocukluk devirlerine geldiği zaman ulaştığı göz ve göz bebeği büyüklüğü birbirinden farklı olacaktır. Ancak bu fark önemsenmeyecek derecede olup bireyin hayatını olumsuz etkileyebilecek bir sorun teşkil etmemektedir. Bu yüzden bu şekilde gerçekleşen göz bebeği büyümeleri önemsenmeyebilir.

Göz Bebeği Büyümesi ve Işığın Etkisi

Bunun ile göz bebeği büyümelerinde ani vakaların yaşanması halinde meydana gelen büyümeler ya da küçülmelerin yaşanması da söz konusudur. Örneğin göz bebeğine dış çevreden bir ışık yansıtılması halinde göz bebeğinden küçülmelerin meydana gelmesi söz konusu olabilir. Bu durumda kısa vadede Göz Bebeğinin Büyümesi durumuna örnek verilebilir. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli husus ise göz bebeğinin yapısının ışık karşısındaki duyarlılığıdır. Göz Bebeği Büyümelerinde ışığın etkisi yadırganamayacak derece yüksektir.

Normal boyuttaki bir göz bebeğine parlak bir ışık yansıtılması halinde küçülmeler meydana gelir. Bu durum göz bebeği büyümesini engeller, göz bebeğine birtakım sınırlılıklar koyar. Ancak bu durumun tam tersi düşünülür ise eğer farklı bir sonuç ile karşılaşmak mümkündür. Örneğin göz bebeğine loş ya da düşük seviyede olan bir ışık yansıtıldığı zaman ise göz bebeği daha çok ışığa ihtiyaç duyacağı için çevrede bulunan bütün ışıkların alabilmesi adına büyür. Göz bebeğinde yaşanan büyümelerin sebebi buradan kaynaklanmaktadır. Yani ışık göz bebeğinin ani durumlarda değişimlere uğramasında oldukça etkilidir. Örneğin karanlık bir ortamda uzun süre duran bir birey aniden ışığın bulunduğu bir ortama geldiği zaman sıkıntı yaşaması mümkündür.

Göz Bebeği Büyümesi Diğer Neden Olur?

Göz bebeği büyümesinin en temel nedenini ışığın etkisi olduğu belirttik. Bunun anı sıra göz bebeğinin boyutunda yaşanan değişimlerin başka birçok nedeni bulunmaktadır. Örneğin gözün uzun süreliğine yalnızca bir noktaya odaklanması halinde de göz bebeğinde büyümelerin yaşanması söz konusudur. Bunun ile heyecan, korku, stres ve kaygı gibi çeşitli birtakım duygu durumları da bir tepki niteliğinde Göz Bebeğinin Büyümesi ya da küçülmesine neden olmaktadır.

Bu ve benzeri doğal durumlarda gerçekleşin göz bebeğinin büyümesinin yanı sıra birtakım olumsuz durumlardan kaynaklanan dış çevreli yapay durumlarda da göz bebeğinde büyümelerin yaşanması mümkündür. Örneğin hasta bir bireyin kullanmış olduğu ilaçlar neticesinde göz bebeğinde büyümeler meydana gelebilir. Özellikle de bu ilaçların yan etkileri arasında göz bebeğinde büyümelerin yaşandığı söylemek mümkündür.
" } ] }