{ "title": "Prostat Büyümesi", "image": "https://www.buyume.gen.tr/images/prostat-buyumesi.jpg", "date": "22.01.2024 00:38:35", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Prostat Büyümesi: Prostat erkeklerde idrar kesesinin altında bulunan ve idrar idrar kesesinden idrarın atılmasını sağlayan kanalı çevreleyen bir salgı bezidir. Prostatın en önemli görevi, meninin sıvı olan yanını yok edip cinsel boşalma esnasında bu sıvının dışarı atılmasını sağlamaktır. Erişkin ve normal bir erkekte prostat bezi yaklaşık 25-30 gram ağırlığındadır. Ancak bazı kişilerde 40 yaşından sonra gittikçe büyümeye başlar. Genellikle prostatın iç kısmı büyür ve normalde kestane büyüklüğünde bulunan prostat bezi aşırı derecede büyüyerek bir elma büyüklüğüne kadar ulaşabilir. Bu durum iyi huylu prostat büyümesi ya da tıp dilinde BPH (Bening prostatit hyperplasia) olarak adlandırılır. Günümüzde 60 yaşına varan erkeklerin yaklaşık yarısında, 80 yaşında olan erkeklerin ise yaklaşık %90'nında prostat büyümesi sorunu görülmektedir. Prostat kanseri, prostat büyümesi ile karıştırılmamalıdır. Çünkü bu hastalıklar birbirinden ayrı hastalıklardır ve prostat büyümesi prostat kanserine neden olmaz. Ancak hastalık beraber nüksedebilir. İyi huylu prostat büyümelerinde prostat büyüyerek idrar yolunu tıkar ve idrarın çıkışını engellemeye başlar. Bu hastalık devam ederken tıkanıklığa bağlı olarak hastada idrar yapma sorunları başlar. Hastada idrar birikmesi ise idrardan kan gelmesi, idrar yolu iltihabı ve nadir de olsa böbrek yetmezliği gibi oldukça önemli olan rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu nedenle prostat büyümesi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Prostat büyümesi neden olur?

Bu rahatsızlık belli bir nedene bağlı değildir. İyi huylu prostat büyümesinde birçok faktör etkili olabilmektedir. Prostat büyümesine etki eden en büyük faktör yaşlanma ve erkeklik hormonlarının var olmasıdır. Yani 40 yaşından sonra erkeklik hormonu olan testosteron da ve kadınlık hormonu olan östrojen arasında meydana gelen değişiklikler ve bunların etkileşmelerinden dolayı bu sorun ortaya çıkabilmektedir. Prostat büyümesi oluşumunda genetik faktörlerin de rolü oldukça büyüktür. Birinci derecede yakınında bu hastalık görülen kişinin hastalığa yakalanma olasılığı artar. Prostat büyümesi ayakta işemeden kaynaklanmadığı gibi, fazla cinsel ilişkiye girmek ile bir bağlantısı bulunmamaktadır.

Prostat büyümesi belirtileri, prostat büyümesi belirtileri en çok işime ile ortaya çıkan şikâyetler ile kendini belli eder.
Prostat büyümesi nasıl teşhis edilir?

Orta yaş üzerindeki erkeklerde idrar yaparken ortaya çıkan bazı şikâyetler prostat büyümesini gösteren ipuçları verir. İdrar şikâyetleri ile hastaneye giden hastalarda prostat öncelikle makat yoluyla muayene edilir. Bu muayenede prostat kanseri başlangıcı olup olmadığı hissedilen sertlik ile kolaylıkla anlaşılabilir. Prostat büyümelerinde prostat kanseri de gelişebileceği düşünülerek genellikle prostat spesifik antijenik araştırılır ve rektal yolla yapılacak olan ultrasonografi ile prostat büyümelerinin iyi huylu olması ile kanser durumu varsa ortaya çıkmış olur.

Prostat kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Her prostat büyümesi mutlaka tedavi edilmek zorunda olmayabilir. Kişide meydana gelen şikâyetlerin kişinin hayatını olumsuz etkileyip etkilememesi, işemenin hızı, prostatın etrafındaki dokulara yaptığı etkileşim ve idrarın içeride kalıp kalmaması tedavi kararını etkileyecek olan temel bilgilerdir.

Prostat büyümesi ilaç tedavisi nasıl yapılır?

Dht hormonunu kontrol altına alabilmek için doktorun önereceği bazı ilaç tedavileri uygulanabilir. Bu ilaçların yanı sıra hastanın kolay idrar ve çıkmasına katkıda bulunacak kas gevşetici ilaçlar da reçete edilebilir. Bu ilaçlar baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısı ve güçsüzlük gibi yan etkilere neden olabileceği için mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Prostat büyümesi ameliyat

Prostat büyümesinin ilaçlar ile önüne geçilemediği ve hastalığın verdiği şiddetli şikâyetlerin hastanın hayatını oldukça etkilediği durumlarda cerrahi müdahaleye başvurulur. Cerrahi müdahalenin açık ya da kapalı şekilde yapılacağı ve kapsamı hastanın durumuna ve prostatın büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Aşırı derecede büyümüş prostat için prostatektomi ameliyatı, prostat büyümesi orta derecede ise prostatın bir bölümünün alındığı diğer ameliyat seçenekleri yapılabilir.
" } ] }