{ "title": "Zehirli Guatr Göz Büyümesi", "image": "https://www.buyume.gen.tr/images/zehirli-guatr-goz-buyumesi.jpg", "date": "19.01.2024 04:10:49", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Zehirli guatr göz büyümesi, yapan bir rahatsızlıktır. Toplumda pörtlek göz olarak tanımlanan sorunun yaşanmasına neden olur. Zehirli guatr hastalığına tiroit bezindeki büyüme nedeniyle kandaki tiroit hormonlarının artması sonucunda ortaya çıkan graves hastalığı göz büyümesine neden olabilir. Ortaya çıkan graves hastalığı tiroit bezini etkilediği gibi, gözleri ve çevresindeki dokuları da olumsuz şekilde etkiler. Tiroit bezindeki fazla çalışma sonucunda kandaki hormon seviyeleri yükselir. Bunun sonucunda göz çevresindeki yağ dokusu artar, gözlerin dışındaki kaslar büyür ve gözler öne doğru büyür. Dışarıdan bakıldığında pörtlek göz denilen sorun meydana gelir. Zehirli guatr göz büyümesi oluştuğunda, bu hem kozmetik sorun haline hem de fonksiyonel sorun haline gelir. Kişinin yaşam kalitesini düşürür.

Zehirli guatr göz büyümesi belirtileri nelerdir?

Göz kapağı tutulumu: Kişilerin etkileyen en yaygın belirti göz kapağı tutulumudur. Üst göz kapağının yukarı çekilmesi kandaki tiroit hormonlarının yükselmesiyle, göz kapaklarının yukarı kalkmasını sağlayan kasların daha fazla çalışmasından kaynaklanabilir. Bunlar göz kapağını yukarı kaldırana kasın iltihaplanmasıyla sonuçlanır. Ortaya çıkan tablo zehirli guatr göz büyümesi etkisidir.

Gözlerin öne çıkması: Göz küresinin içinde olduğu kemik boşluğunun yani göz çukurunun genişlemesiyle bu sorun yaşanır. Gerçekte göz çukuru genişlemeden, yağ dokusu artar ve göz kasları büyür. Bunun sonucunda göz çukuru genişlemiş gibi görünür. Fakat göz çukuru genişleyemediğinden, göz küresi öne itilir ve göz büyümesi olur.

Yumuşak doku tutulması: Gözlerin etrafındaki yumuşak dokudaki inflamasyon göz çevresinde ağrıya, doygunluk hissine, kapakta torbalanmaya, kızarıklığa, şişliğe neden olabilir. Zehirli guatr göz büyümesi aktif olduğunda, yumuşak doku tutulumu ortaya çıkar. Bu gözlerin dışa büyümesine neden olur.

Göz dışı adale tutulumunun olması: bu rahatsızlık göz küresinin hareketini sağlayan kasları da etkileyebilir. Kaslardaki iltihaplanma genişlemeye, hareketlerin bozulmasına neden olabilir. Hastalarda şaşılık, çift görme gibi etkiler oluşurken, orbita içinde hacim artmasıyla birlikte proptozis artmasına neden olur. Bu etkiler zehirli guatr göz büyümesine yol açabilir.

Gözde saydam tabaka etkilenebilir: Saydam tabaka denilen kornea göz kapakları ve gözyaşı ile ıslak tutularak korunur. Ancak hastalarda göz kapakları fazla açıldığından ve propitozis nedeniyle saydam tabakada kuruluk oluşur. Bu hastalar açısından oldukça rahatsızlık verici bir sorun olabilir. Daha ileri dönemde kalıcı körlüğe bile yol açabilir.

Görme siniri etkilenirse: Beyinle iletişimi görme siniri sağlar. Göz küresinin arkasından çıkarak, göz çukurundan geçer ve beyne ulaşır. Gözün dışındaki kaslarda belirgin derecede genişleme olursa, görme siniri de kasların içinde sıkışık kalabilir. Bu sinirin beslenmesini dolayısıyla kanlanmasını etkiler. Daha sonraki aşamalarda kalıcı hasarlara neden olabilir. Zehirli guatr göz büyümesi etkisi açısından en acil sorunlardan biri de budur. Dikkatsizlik hastayı ölüme bile götürebilir. Bu nedenle zehirli guatr göz büyümesi olan hastaların tetkikleri yapılmalı ve gereken tedavilere başlanmalıdır.
" } ] }