Mide Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Mide Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Mide Büyümesi

Mide büyümesi, midenin kronik olarak genişlemesi durumudur ve iki ana şekilde gerçekleşebilir: atonik ve mekanik. Atonik büyüme, mide atonisinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Mide çeperinin gücünü azaltan tüm hastalıklar bu büyümeye sebep olabilir. Bu durumda mide esnekliğini kaybeder ve içerisindeki besinlerin ağırlığı ile hızla büyür. Midenin atonik büyümesinin belirtileri arasında yemekten sonra mide ağırlığı, bulantı ve kusma bulunur.

Mekanik Mide Büyümesi

Mekanik mide büyümesi, kanser veya ülser kökenli olarak mide ağzının daralması durumunda oluşur. Daralmış mide ağzı, gıdaların mideden on iki parmak bağırsağına geçmesini önler. Bu nedenle gıdalar midede birikir ve mideyi zorlayarak büyümesine sebep olur. Yemekten sonra karında ağırlık hissi, midede şiddetli ağrılar, yanmalar ve kusmalar bu durumun belirtileri arasındadır.

Tedavi Yöntemleri

Mide büyümesinin tedavisi sırasında, mideyi yukarıda tutup aşağıya sarkmasını önlemek gerekir. Bunun için hasta karın bölgesini sürekli olarak bir kuşakla sarar ve yemekten sonra bir iki saat uzanır. Ayrıca, mide çeperi kaslarının hareket etkinliğini güçlendirmek için diyet yapılır. Bunun yanı sıra hastaya yağlandırıcı ve gerginleştirici ilaçlar verilir. Fizik tedavi de bu süreçte kullanılır.

Gastrektazi

Gastrektazi, midenin anormal şekilde gaz ve sıvıyla dolarak aşırı gerilmesi ve genişlemesidir. Yaşamı tehdit eden, nadir görülen bir komplikasyondur. Bu hastalığı oluşturabilen etmenler arasında astım hastalığı, cerrahi girişimler, mide çıkışının tıkanması ve dalak yokluğu bulunur. Bu durumda acil cerrahi müdahale ve yapay solunum cihazına bağlanma durumunda da gastrektazi tehlikesi vardır. Genişleyen mide aşağıya doğru sarkarak mide çıkışı kıvrılarak kapanır. Mide içinde basınç artışı mide mukozasının toplardamarlarını tıkayınca mukoza şişer ve kanar. Bu olay devam ederse beslenemeyen mukozada doku ölümü ve delinme meydana gelebilir.

Erken Tanı ve Tedavi

Gastrektazide hastanın karnı gergindir ve hıçkırıklar olur. Erken tanı koyulduğunda, mide büyümesi için hastaya burundan mide sondası takılarak mide basıncı düşürülür. Geç dönemde ise midenin çıkarılması gerekebilir.

Sonuç

Mide büyümesi ve gastrektazi gibi mide rahatsızlıklarının erken tanısı ve tedavisi, hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir. Bu tür durumlarda, uygun diyet ve fizik tedavi yöntemleri ile birlikte, gerekli görüldüğünde cerrahi müdahaleler uygulanmalıdır. Bu sayede, mide sağlığı korunabilir ve ciddi komplikasyonların önüne geçilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Büyüme Hormonu Zararları?

Büyüme Hormonu Zararları?

Haber Bülteni