Büyüme atakları, bebeklerin hızlı bir şekilde kilo alıp boy attıkları ve baş çevresinin büyüdüğü dönemlerdir. Bu süreçte bebekler, önemli gelişim aşamalarını veya temel becerileri kazanırlar. Birçok anne, büyüme ataklarının en belirgin belirtisinin bebeğin iştahının artması olduğunu belirtir. Bu dönemde bebeğinizin acıktığı zamanlara dikkat edin. Eğer bebeğiniz anne sütü alıyorsa, emzirme süreleri daha uzun olacaktır. Biberon maması alıyorsa, mama bittikten sonra hala aç olduğunu görebilirsiniz. Ancak bazı bebekler büyüme dönemlerinden belirgin belirtiler göstermeden geçerler. Bebeğinizin kilosunu ölçtüğünüzde üst persentile çıktığını ya da tulumlarının kısa gelmeye başladığını fark edebilirsiniz. Büyüme dönemlerinde bebekler normalden daha fazla veya daha az uyuyabilirler. Araştırmalar, bu dönemlerde bebeklerin daha fazla kucak istediğini, daha telaşlı ve tedirgin olduklarını göstermiştir. Bu nedenle gündüz ve gece uykuları düzensiz olabilir. Büyüme Ataklarının Zamanları ve SüresiBüyüme atakları her zaman olabilir. Yeni doğmuş bebeklerde genellikle bir ya da iki gün sürer. Daha büyük bebeklerde ise bir hafta sürebilir. Bazı doktorlar, büyüme ataklarının genellikle bebeğin ilk yılında belli zamanlarda gerçekleştiğine inanırlar. Bu zamanlar:
Büyüme Atakları ve BeslenmeBüyüme atakları, beslenme atakları ile bağlantılıdır. Her bebeğin büyüme şekli farklılık gösterir. Bu zamanlarda büyüme atakları görmezseniz endişelenmeyin. Eğer bebeğiniz mutlu ve huzurlu bir şekilde besleniyor ve kilo alımı devam ediyorsa, her şeyin yolunda gittiğini ve iyi büyüdüğünü anlayabilirsiniz. Beslenme atakları, bebeğinizin her zamankinden daha çok acıktığı zamanlardır ve bu büyüme ile bağlantılı olabilir de olmayabilir de. Beslenme bakımından yaşanan ataklarda, bebeğiniz daha uzun süre beslenecektir. Emzirme döneminde memede daha telaşlı olabilir ve biberonla besleniyorsa biberonda mama bittiğinde hala aç görünebilir. Belki siz de tecrübe etmişsinizdir, bazı zamanlar her zamankinden daha fazla emzirmek gerekebilir. 24 saat içinde 18 kez gibi. Uyku ve Büyüme AtaklarıBüyüme atakları sırasında bebekler normalden daha fazla uyuyabilir. Geceleri daha az uyanma ve gün içinde daha fazla dinlenme gibi belirtiler, bebeğinizin büyüme evresinde enerji topladığını gösterir. Küçük bir araştırmada, büyüme döneminde bebeklerin bir iki gün boyunca normalden 4,5 saat daha fazla uyudukları ortaya çıkmıştır. Bu durumun tam olarak neden olduğu net değildir, ancak uyku esnasında beyinde büyüme hormonu (HGH) denilen bir protein üretilmektedir. HGH, büyüme için çok önemlidir. Dolayısıyla uyku, bebeğinizin büyüme evresinde ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamaktadır. Bazı bebekler büyüme aşamasında daha az uyurlar. Böyle olursa bebeğiniz geceleri daha sık uyanacak ya da gündüz uykuları çok az olacaktır. Bebeğinizin rutinlerindeki bu değişimler sizin için yorucu ve karmaşık gelebilir. Eğer sabrınız tükeniyorsa kendinize bunun birkaç gün sonra geçeceğini hatırlatın. Çok geçmeden bebeğinizin uyku düzeni normale dönecektir. |
Bebeğim son zamanlarda emzirme sürelerini uzattı ve biberonla mama verdikten sonra hala acıkmış gibi davranıyor, acaba büyüme atağı yaşıyor olabilir mi?
Cevap yazMerhaba Türkol,
Bebeğinizin emzirme sürelerini uzatması ve mama verdikten sonra hala aç gibi davranması muhtemelen bir büyüme atağı yaşıyor olabileceğini gösteriyor. Büyüme atağı dönemlerinde bebekler daha fazla besine ihtiyaç duyarlar ve bu yüzden daha sık ve uzun süre emmek isteyebilirler. Bu durum genellikle birkaç gün ya da bir hafta sürebilir. Bu dönemde bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için emzirme ve mama verme sıklığını artırabilirsiniz. Endişeleriniz devam ederse bir çocuk doktoruna danışmanızda fayda var.
Sağlıklı günler dilerim!